Свято меду і Маковія - АкваМаркет
Каталог
Вода 19 л Вода 19 л
Вода і напої Вода і напої
Мінеральна вода Мінеральна вода
Кава Кава
Чай Чай
Соки, солодкі води, енергетики Соки, солодкі води, енергетики
Рослинне молоко Рослинне молоко
Молоко Молоко
Дім та офіс Дім та офіс
Канцтовари Канцтовари
Паперові вироби Паперові вироби
Одноразовий посуд Одноразовий посуд
Господарські товари, прибирання Господарські товари, прибирання
Кухонне приладдя Кухонне приладдя
Посуд, сервіровка Посуд, сервіровка
Аптечка Аптечка
Побутова хімія Побутова хімія
Засоби для прибирання Засоби для прибирання
Освіжувачі повітря Освіжувачі повітря
Для миття посуду Для миття посуду
Засоби для прання Засоби для прання
Гігієна Гігієна
Догляд за тілом Догляд за тілом
Продукти Продукти
Молочне, яйця Молочне, яйця
Бакалія, сіль, цукор Бакалія, сіль, цукор
Консервація, варення, мед Консервація, варення, мед
Соуси Соуси
Олія, оцет Олія, оцет
Приправи та спеції Приправи та спеції
Солодощі, снеки Солодощі, снеки
Для дітей Для дітей
Техніка та обладнання Техніка та
Обладнання

Свято меду і Маковія


Кожного року, 14 серпня, ми святкуємо Перший Спас, або Маковія. У цей день прийнято освячувати в храмах мед, мак, воду та «маковійські» букети. Наші пращури жили у злагоді з природою і як знак вдячності частинку першого урожаю приносили Богові. А букет збирали з м’яти, чебрецю, нагідок, маку, соняхів та інших квітів і трав. Після освячення оберіг розміщували за іконами чи на підвіконні, а його дія вважалася цілющою. Саме з Медово-Макового Спасу починається двотижневий Успенський піст.

Що приготувати на Маковія?

Традиційною стравою на Маковія являються Шулики з маком – обрядова страва на свята та смачний десерт на щодня. Шулики – це пісний корж, який ламають на невеличкі шматочки та заливають водою з медом. Давайте разом приготуємо українську страву, яка у наших пращурів була обов’язковою (як кутя на Різдво).

Інгредієнти (в залежності від регіону можуть різнитися):

Покроковий рецепт:

  • Вбиваємо яйце, додаємо 1 ст.л. меду. Розтираємо яйце з медом.
  • Розтираємо в макітрі мак – його потрібно попередньо залити окропом і залишити на 30 хвилин. Якщо макітри немає – кавомелка допоможе.
  • Додаємо 1 ст.л. маку до яєць, перемішуємо, додаємо масло, кладемо соду, вливаємо молоко, збиваємо до однорідної консистенції, всипаємо просіяне борошно, перемішуємо, поступово додаючи борошно.
  • Замішуємо круте тісто. Розкатуємо тісто в пласт товщиною 1-2 см. Перекладаємо тісто на застелене пергаментом деко.
  • Випікаємо корж в духовці, розігрітій до 160°C.
  • Ламаємо корж на шматочки.
  • До маку, що залишився, додаємо мед. Перемішуємо.
  • Додаємо кип'ячену воду. Знову перемішуємо.
  • Поливаємо шулики медово-маковою заправкою й даємо настоятися 20-30 хвилин.

Шуліки з маком готові! Смачного!

І нехай за святковим столом збереться велика родина! Зі Святом!

Компанія АкваМаркет пропонує широкий вибір меду, борошна та інших продуктів, необхідних для приготування даної страви. Замовляйте на сайті і не витрачайте час на походи в магазини.